Historia

Önneköps Mini Racing Klubb en klubb med anor(1960-1969).

Del 1 I början på 1960-talet blev tre kompisar i Önneköp intresserade av en ny sport från Amerika – miniracing. Information om den nya sporten fick man i olika hobbytidningar från England och USA. Killarna, som var i 20-årsåldern, hade hållit på med modellflyg sedan mitten av 1950-talet. En 12 meter lång 3-spårig bana byggdes i ett magasin på andra våningen i Önneköps Valskvarn.
Den 27 oktober 1963 samlades de tre banbyggarna och ytterligare några kompisar. Denna dag bildades klubben officiellt och en styrelse utsågs. Styrelsen bestod då liksom idag av Tycho Andersson, ordförande, Per Andersson, sekreterare samt Evert Nilsson, kassör.
Banan blev snabbt för liten, och redan 1965 invigdes en ny 4-spårig 21 meter lång bana.
Utvecklingen gick snabbt och i augusti 1967 invigdes nästa bana denna hade 4 spår och var hela 51 meter lång. För att få plats med banan fick en del kvarnmaskiner plockas ut från lokalen, men eftersom Önneköps Valskvarn drevs av ordförandens pappa och dessa maskiner inte användes längre, mötte inte detta något hinder.
På denna bana tävlade klubbens medlemmar flitigt, och bl.a. genomfördes ett 6-timmarslopp i juni 1968, dessutom hölls varje år ”ÖM-tävlingar” i olika klasser.
1969 började klubbens utbyte med andra klubbar från bl.a. Malmö. Samma år tävlade sju ÖMRK-förare i en SM-deltävling i Nässjö.
Under 1969 modifierades banan för att det skulle vara möjligt att genomföra större nationella tävlingar i Önneköp.

- Christer Nilsson

Önneköps Mini Racing Klubb en klubb med anor(1970-1974).

Vid sportlovet 1970 var det premiär för miniracing på sportlovsprogrammet, och klubblokalen invaderades under tre dagar av körsugna pojkar och flickor som ville prova den nya sporten.
Bara någon vecka efter denna pärs var det internationell premiär i Önneköp, då kördes en lagtävling mellan lag från Köpenhamn, Malmö och Önneköp. Denna lagtävling vanns av hemmaklubben före Malmö och Köpenhamn.
I slutet av november 1970 arrangerades för första gången en SM-deltävling i Önneköp.
Under hela 1970-talet tävlade förare från ÖMRK mycket flitigt både i och utanför Sverige.
I oktober 1971 kom Tycho Andersson och Christer Nilsson från ÖMRK trea i ett internationellt 6-timmarslopp i Hamburg.
Den 1 maj 1974 är en milstolpe i klubbens historia, då invigdes nämligen den bana som vi fortfarande kör på. En ny lokal på första våningen i kvarnen hade gjorts i ordning och en 35 meter lång 6-spårig bana, som uppfyllde tidens krav för internationella tävlingar hade byggts.

- Christer Nilsson

Önneköps Mini Racing Klubb (1975-1978)

1975 var det åter dags för klubben att arrangera SM, här lyckades Thomas J ta SM-brons.

Samma år kördes mini Escort cup, där klubben representerade Södra bilsportsförbundet i den
stora finalen i Uppsala. Här vann Evert hela tävlingen, lagtävlingen där Evert N, Tycho A, Christer N,
Thomas J och Per Å ingick vanns även den.
 
1977 började vissa klubbmedlemmar intressera sig för radiostyrd miniracing, det var första året det
kördes klubbmästerskap i 1:12 elbilar.
 
1978 stod klubben som arrangör av deltävling nr 1 i SM, klubben deltog även i deltävling 2 i Umeå
och deltävling 3 som avgördes i Mölndal. Detta år tog Thomas J SM-silver.
 
Så som jag minns dessa år
 
- Thomas Johansson
 

Önneköps Mini Racing Klubb en klubb med anor (2009- )

I Juli 2009 bankade vi ner en ny milstolpe i klubbens historia. Den gamla banan som invigdes redan 1974 hade då stått för sin sista tävling. Den åkte ut genom dörren för att göra plats för en skalabana. Den nya banan byggdes från början åt klubben i Hörby men efter några svåra år där köpte vi lös banan och den passade perfekt i lokalen. Vi har även uppdaterat lite runtomkring banan. Nya datorskärmar hänger i taken för resultatvisning bland annat.

- Martin Nilsson

Comments are closed.